Bageriet

Bageriet är hjärtat i Hablingbo Delikatess. Här lägger vi grunden för allt vi serverar. Surdegar, långa jästider och gräddning direkt på stenhäll är huvudingredienserna när vi bakar. Ambitionen är att skapa gott och vackert bröd med stor smak, med så få och enkla ingredienser som möjligt. Vi lägger aldrig socker eller fett i matbrödet, och bakar endast med ekologiska produkter. Förutom ekologisk mjöl som ofta både odlas och mals här på Gotland, använder vi till bakverken även ekologiskt socker, smör, kakao och ägg från utomhusgående KRAV-höns, liksom obesprutade bär, frukter och egenodlade örtkryddor.

Sortimentet och recepten varierar efter humör, vädret och temperaturen i bageriet. Vi har dock några klassiker som vi bakar ofta, om inte dagligen:

  • Ciabatta gjort på vete- eller dinkelmjöl, salt, vatten och en kombination av vanlig jäst och surdeg eller bara vanlig jäst. Ciabattan använder vi till smörgåsarna i caféet och serverar med exempelvis parmaskinka, mozzarella och vår egen pesto.

  • Surdegsbaguette eller någon annan utbakningsform av ett klassiskt surdegsjäst kärnvetebröd.

  • Valnötsbröd, görs på stenmalet lite grövre mjöl, salt, vatten och massor av valnötter och oftast med surdeg.

  • Kardemummabröd, vår tolkning av hur en klassisk svensk limpa borde smaka, är perfekt som frukostbröd med smör och tunna skivor salami. Kardemummabrödet är relativt arbetskrävande och avviker från vår filosofi om att arbeta med så få ingredienser som möjligt. Det innehåller förutom vetemjöl även rågmjöl, en gnutta råsocker och maltsirap, jäst, surdeg, salt, vatten, smör, och ett flertal kryddor.

  • Vi experimenterar hela tiden fram nya sorter och varianter, och bakar gärna efter önskemål från våra kunder

    Caféet

    I caféet serverar vi dagligen matiga sallader som exempelvis färskpotatissallad med rostbiff och pepparrotsaioli, matiga smörgåsar och bakverk, färskpressad juice och nymalet espressokaffe. Vi arbetar aktivt med att hitta råvaror med högsta möjliga kvalitet, och odla också en del sallat, örter och bär själva.

    Delikatessdisken

    I delikatessdisken finns ett fåtal noga utvalda ostar och charkprodukter från Gotland, Frankrike och Italien. Vi arbetar uteslutande med små producenter som arbetar hantverksmässigt, exempelvis Stava gård i Barlingbo. Våra ostar och charkuterier håller högsta kvalitet och återspeglar den miljö som de producerats i.

    Restaurangen

    Kvällstid serverar vi även stenugnspizza som bakas av surdeg och ekologiskt mjöl. Fyllningen består av vår egen ekologiska tomatsås, mozzarella, cheddar samt exempelvis parma, salami, chévre med honung och valnötter, rostade grönsaker med mera, samt färsk ruccola. Pizzan går att äta här eller ta med sig hem. Vi har fullständiga rättigheter och ett prisvärt urval av både röda och vita viner.